Lancering leiderschapsonderzoek CALL Alumnibijeenkomst

Door 6 november 2019 Uncategorized

Dienend leiderschap, inclusief leiderschap, participatief, authentiek, betrokken leiderschap… als je het aan Marcel de Rooij en Han Nichting vraagt, zijn al die ronkende bijvoeglijke naamwoorden vooral marketingmiddelen van consultants en is leiderschap aan het verworden tot een leeg begrip.

Tijdens de CALL Alumnibijeenkomst op donderdag 14 november aanstaande, vraagt Han Nichting in het facultatieve deel van het programma om uw hulp. CALL-alumni zouden als geen ander moeten kunnen verwoorden waar het in leiderschap feitelijk om draait.

Focusvragen leiderschapsonderzoek CALL
Leiderschap lijkt steeds minder aan te sluiten op de praktijk van het leidinggeven. Leiders verliezen nogal eens de cruciale vragen uit het oog:
• Waar ben ik mee bezig?
• Waar laat door leiden?
• Wat is mijn opgave/uitdaging?
• Waar worstel ik mee?
• Waar haal ik mijn legitimering vandaan?
Op deze focusvragen richt zich het leiderschapsonderzoek dat CALL gaat uitvoeren in samenwerking met de Universiteit van Nijmegen. Met als eerste pilot-onderzoeksgroep: CALL-alumni.

“Weg met al die humbug”
Han Nichting: “Als wij vinden dat leiderschap belangrijk voor ons is, dan moeten we echt af van al die humbug eromheen en het lef moeten hebben om de kern weer te benoemen.

Ik verwacht dat CALL alumni de vragen die we stellen heel vanzelfsprekend zullen vinden. Waarmee niet gezegd is dat het tot dusverre ook vanzelfsprekend is geweest om daar een verdieping in aan te brengen en echt actie op te gaan zetten. Dat is volgens mij nog niet eerder gebeurd. Organisaties zitten gevangen in de waan van de dag; consultants in de drang om te vernieuwen en te onderscheiden.

Als je de kern van leiderschap, de waan van de dag en de drang tot vernieuwing op een intelligente manier bij elkaar weet te brengen, dan krijg je een platform waar mensen echt kunnen halen wat ze ten diepste nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Op een helpende manier en waarschijnlijk in een andere vorm dan we dat nu doen.”

Uitnodiging tot deelname aan het leiderschapsonderzoek
Vanaf 17.45, na keynote speaker Yvonne Benschop, neemt Han u mee in de plannen voor het onderzoek, dat na de CALL-pilot landelijk zal worden opgeschaald. De antwoorden uit het onderzoek moeten helpen om een platform in te richten voor leiderschapsontwikkeling. Dat kan in digitale vorm, maar vooral ook fysiek. Het CALLaboratory zal hier een rol in gaan spelen.

Call

Author Call

More posts by Call

Geef een reactie