Evaluatie Rob van Woerkum over de Leiderschapsretraite ‘De Verrijking’

Door 5 maart 2020 Uncategorized

Dat ik over De Verrijking hoorde, kwam op een goed moment. Ik merkte al een tijdje dat me iets te doen stond. Dat had vooral te maken met ‘er echt zijn’, zowel mentaal als fysiek. In klantgesprekken, bij presentaties, maar ook in privésituaties. Ik liet te weinig van ‘mezelf zien’.

Bij De Verrijking bekijk je je leervraag vanuit vier verschillende perspectieven: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dat is met recht een verrijking. Zo dacht ik dat mijn vraag vooral op het mentale vlak lag, maar dankzij het lichaamswerk dat je tijdens De Verrijking doet, kwam ik erachter dat er ook andere aspecten meespeelden. Fysiek bijvoorbeeld. Er werd gekeken naar: hoe sta je? En hoe kijk je mensen aan, wat zijn je non-verbale signalen? Daar heb ik veel van geleerd.

Blokkades onderzoeken

Met je groep onderzoek je waar de oorzaken van je blokkades liggen: waar komt het vandaan dat ik te weinig van mezelf laat zien? Daarmee kijk je ook naar je opvoeding en dergelijke. Ik kreeg op een gegeven moment een Shiatsu massage. De vrouw die dit deed, voelde spanningen in mijn lichaam, die ik blijkbaar had weggestopt. Die spanningen kon ze linken aan een bepaalde periode in mijn leven. Eerst herkende ik dat niet zozeer, maar later, toen ik me even terugtrok, kwam het ineens binnen.

Meteen gericht aan de slag

Het sterke aan deze week vind ik dat je heel snel tot inzichten komt en hiermee meteen gericht aan de slag kunt in de coachingssessies. Het Transformatiespel is daarbij ook van toegevoegde waarde. Je vraagt je vanaf het begin af aan af hoe het kan dat je steeds kaartjes krijgt die precies passen bij je situatie. Heel bijzonder vond ik dat. De groepsdynamiek in het spel is daarbij heel belangrijk.

Na afloop was ik heel erg gemotiveerd om dingen te veranderen. Nog steeds. Hoewel je natuurlijk wel merkt dat het in de dynamiek van ‘het gewone leven’ moeite kost om die focus vast te houden. Gelukkig wijst mijn vrouw me daar af en toe op. Vooral privé gaan de veranderingen met vallen en opstaan. In mijn werk laat ik nu minder lopen. Ik sta steviger en wordt daardoor meer gezien.

Door De Verrijking heb ik de kracht gevonden om, na een dienstverband van ruim 15 jaar, verder te gaan als zelfstandig adviseur. Deze retraite is vooral heel effectief voor mensen die op een kruispunt staan, die hun vermogen om te veranderen willen vergroten. Je leert je belemmeringen te herkennen en overwinnen, en dat helpt je een drempel over.

Call

Author Call

More posts by Call

Geef een reactie