Tijd nemen voor reflectie is heel belangrijk

14 mei 2025

Vorig jaar, bij CALL 18, was Aleida Meijerink voor het laatst programmaleider naast Marcel. Deze editie van de CALL nieuwsbrief is een mooie aanleiding om samen met haar terug te blikken. “Samen zoeken naar je essentie is heel fijn.”

“Ik werd gelukkig van het begeleiden van het CALL programma, omdat je samen op zoek gaat naar de essentie van ieders leiderschap”, analyseert Aleida tegen het einde van het gesprek. “Dat heeft aan de ene kant natuurlijk te maken met alle mooie deelnemers waar wij mee mochten werken, maar waar ik ook van genoten heb, is de samenwerking met alle coaches en sprekers. Allemaal topprofessionals van wie ik veel heb geleerd. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

De eerste CALL module vond plaats op 9/11, herinnert Aleida zich. Het was een programma van KPMG. Na een jaar kwam het naar Twynstra Gudde. “Ik was toen partner bij Twynstra Gudde. Vanaf CALL 2 verzorgde ik het zogenoemde buddyprogramma. Deelnemers werden uitgenodigd om binnen de eigen organisatie een buddy te zoeken: een ‘critical friend’ met wie je ervaringen kon delen. Paulien Assink en Dien de Boer waren programmaleider. We werkten toen nog met buitenlandse gastsprekers. Bill Isaacs, Margaret Wheatley, Don Beck. Hun verhaal was vooral gericht op alle veranderingen in de wereld en wat dat vraagt van leiders. Rond de millenniumwisseling groeide het besef dat alle veranderingen in een stroomversnelling kwamen.”

In CALL 4 stapte Aleida in als programmaleider. “Soms deed ik dat samen met Paulien, andere keren met Dien. “Geleidelijk kwam de nadruk meer te liggen op persoonlijk leiderschap: hoe ben ik in staat om met al deze veranderingen om te gaan? De balans lag door de gastsprekers aanvankelijk wat te veel op de mentale kant. Die ontwikkeling ging heel organisch.
Na het terugtreden van Marcel als bestuursvoorzitter bij Twynstra Gudde, waren wij samen programmaleider. Daarin vulden we elkaar mooi aan. Ik heb ervan genoten om samen met hem een veilige omgeving te creëren voor de deelnemers aan CALL.”

 

Tijd, rust en hulp

“Wat ik vooral heel fijn vond aan CALL, was dat het een plek is waar mensen in topposities tijd, rust en hulp krijgen om stil te staan bij hun leiderschap. Dat is een zeldzaamheid. Leiders vinden bij CALL critical friends die op vergelijkbare posities zitten en elkaar daardoor goed begrijpen. Hoe belangrijk dat is, blijkt wel uit het feit dat vrijwel alle CALL groepen nog steeds contact met elkaar hebben. Onlangs kwam er nog een groep bij elkaar ter voorbereiding van een huwelijk tussen twee CALL deelnemers. Dat zegt wel wat. Maar ook in slechte tijden hebben CALL alumni veel steun aan elkaar.”

Haar eigen rol binnen CALL illustreert ze door een T-shirt met opdruk te laten zien, gekregen van de laatste groep die ze als programmaleider begeleidde. ‘Grootmeesteres Aleida: “De kunst van het temmen van draken is ze aan te kijken en lief te hebben”’ staat erop. “Deelnemers zagen mij als liefdevol, maar ook streng”, licht ze toe. “En wat je krijgt als je eenmaal grijze haren hebt: wijsheid stond ook vaak centraal op de kaartjes van deelnemers die ik na afloop van een programma kreeg. Spiritualiteit, zingeving, emoties, innerlijk weten waren zo’n beetje mijn thema’s. Ik word er gelukkig van om anderen op hun ontwikkelpad te begeleiden, maar je leert zelf ook elke keer weer heel veel in gesprekken met anderen. Dat samen leren is heel fijn.”

 

Bewust kleiner groeien

Op de vraag of ze CALL niet mist, antwoordt Aleida: “Misschien soms een beetje. Van Willem Beekman leerde ik het concept ‘kleiner groeien’, dat in de plantenwereld hoort bij het rijpingsproces. Bij ouder worden dus. Daar ben ik heel bewust mee bezig en ik vind het belangrijk dat goed te doen. Ik begeleid nog een paar mensen en een paar raden van bestuur als coach. Dat vind ik nog heel leuk en het is fijn om iets te kunnen betekenen, maar ik probeer ook trouw te blijven aan dat beeld van kleiner groeien dat ik voor ogen heb. Vroeger kon ik heel veel doen op een dag; nu heb ik meer tijd voor me zelf nodig. Soms kom ik in de verleiding om ‘ja’ te zeggen tegen nieuwe spannende opdrachten, maar als ik eerlijk ben, past dat vaak niet meer.”

Haar liefde voor leren kan Aleida nu ook kwijt in de studie filosofie die ze is begonnen. “Deze studie helpt me bij het kleiner groeien. Filosofen kijken heel anders naar de wereld; succes is voor hen niet ‘groter en meer’; het leven draait om bewustzijn en waardigheid. Dit proces van kleiner groeien hoort daarbij, het hoort bij het mens-zijn.” Naast haar studie en ‘losse coachings’, zoals ze het noemt, doet Aleida ook ‘pensionado-dingen’, vertelt ze met een glimlach. “Mijn man en ik reizen veel; we gaan elke winter een maand naar Spanje. En ik heb veel tijd voor familie. Ik ben onlangs oudtante geworden en pas soms op. Heel leuk vind ik dat.”

Heeft de grootmeesteres nog een boodschap aan de lezers van de nieuwsbrief? Na een korte stilte: “Ja. Wat heel, heel belangrijk is: neem tijd voor jezelf en je persoonlijk leiderschap. Zorg dat je, na het volgen van CALL, niet weer teruggrijpt op de orde van de dag. Gun jezelf minstens eens per maand een moment van reflectie voor jezelf, liefst met een critical friend. Tenminste, daar leer ik zelf altijd het meeste van. Maar er zijn vele manieren om in contact te blijven met jezelf. Jagdish Parik, een van onze eerdere gastsprekers, leerde de deelnemers: vraag je elke avond af wat je over jezelf geleerd hebt. Het maakt niet uit hoe je op jezelf reflecteert, als je het maar blijft doen. Dat is van levensbelang.”