Evelien van der Kuil

Evelien van der Kuil

Adviseur bij Twynstra Gudde, deelnemer De Verrijking

De naam De Verrijking is goed gekozen: deze week heeft me echt verrijkt. Ik ben een positiever en completer mens geworden. Mijn sensitiviteit en mijn kwetsbaarheden hebben meer een plek gekregen, waardoor ik me, paradoxaal genoeg, steviger voel en ook zo overkom op anderen.

Ik denk nog vaak terug aan de week in Frankrijk. Vooral de sfeer komt dan weer boven: open, vertrouwd, vertrouwelijk. De sessies met Janneke waren voor mij heel impactvol. Vooral omdat de andere programmaonderdelen er óók waren. Alles versterkte elkaar.

Het Transformatiespel is een mooie manier om met jezelf het gesprek aan te gaan. Het heeft iets speels en er lijkt ook een toevalligheidscomponent in te zitten of, voor wie dat zo voelt, iets van voorzienigheid. In het spel krijg je allerlei inzichtkaarten toebedeeld, en het helpt je enorm om deze te interpreteren. Dat doe je in alle vrijheid: je kiest je eigen symboliek en haalt precies uit het spel wat op dat moment voor jou van belang is. Marijke begeleidt dit op een waardevolle manier en de opbouw van de rest van het programma versterkt dat proces nog eens extra.

Meer in balans

Door deze week ben ik een aantal angsten kwijtgeraakt. Niet dat ik daar in het dagelijks leven heel veel last van had, maar juist door ze te zien voor wat ze zijn, ben ik nu meer in balans. Het lukt me beter om ook mijn kwetsbare kant te laten zien. In mijn privéleven valt me op dat ik heel naturel uitspraken kan doen waarvoor ik anders zou terugschrikken. Mijn omgeving pakt dat ook op: ze zien dat het klopt, dat het echt is, en dat is heel krachtig.
Dat werkt ook door in mijn werkomgeving. Ik ga sneller eropaf, grijp eerder in en ben directer. Ik benoem eerder waar het wezenlijk over gaat. Ik merk dat dat goed werkt, dat dat echt iets toevoegt.

Laatst vertelde een collega dat haar vader was overleden toen zij zelf nog jong was. Tot mijn eigen verrassing durfde ik nu te zeggen dat ik dat herkende uit mijn eigen leven. We hebben er even over gepraat en dat was eigenlijk heel fijn. Tot voor kort zou ik dat nooit zo gedaan hebben. Nu mag dat deel van mezelf er zijn en gezien worden, óók op mijn werk.

Jezelf observeren

Tot zo’n twee maanden na De Verrijking was ik vooral aan het observeren wat deze week allemaal in gang had gezet. Ik zie bijvoorbeeld duidelijker wat bij de ander ligt en maak me daar dan niet langer druk om. Ik ben nu eerder nieuwsgierig naar het verdere verloop van zaken, dan dat ik ga lopen duwen en trekken. Ik denk nu: ‘Er zal wel een reden voor zijn’. Dat geeft rust.

Ook ben ik me beter bewust geworden van mijn sensitiviteit. Ik ben nog verre van hoe ik hiermee zou willen omgaan, maar er is wel een soort lichtheid op gekomen. Het besef dat ik kan kiezen of ik er al dan niet iets mee ga doen, helpt me om dichter bij mezelf te blijven.

Pas later kwam ik toe aan het nadenken over de implicaties van alle nieuwe inzichten. Ik ben meer gaan nadenken over wat ik echt wil. Dat hoort ook wel bij deze levensfase, maar ik denk dat ik andere keuzes zou hebben gemaakt wanneer ik niet had deelgenomen aan De Verrijking.

Terug naar overzicht