Joost van der Hulst

Joost van der Hulst

Bestuurder bij Jeugdbescherming West, deelnemer De Verrijking

In De Verrijking zijn er nieuwe dimensies toegevoegd aan de inzichten die ik eerder in CALL 9 heb opgedaan. Het Transformatiespel, de Shiatsu massage, de horoscoop: alle programmaonderdelen vullen elkaar aan en versterken elkaar. Hierdoor heb ik het Handboek Joost weer teruggevonden.

Op het moment dat ik in Frankrijk aankwam, was ik gestrester dan ik dacht. Doorgaans geeft mijn lijf het goed aan als ik moet gaan opletten. Wanneer mijn schouders en kaken vastzitten en ik zachter ga praten, dan weet ik normaal gesproken dat het mis is. Deze keer merkte ik het niet.
Pas toen Janneke mij erop wees tijdens een van de sessies lichaamswerk (‘Je doet iets raars met je kaken’) en Marijke me tijdens het Transformatiespel herhaaldelijk vroeg om eens wat harder te praten, merkte ik dat er veel meer spanning in mijn lijf zat dan ik in de gaten had. En net als tijdens het CALL leiderschapsprogramma, voelde ik weer de verwondering over het feit dat je lijf zo feilloos als alarmbel kan functioneren.
Naast deze fysieke alarmbellen, heb ik ook drie ‘persoonlijke alarmbellen’. Doorgaans waarschuwen zij me ook wanneer ik te gestrest dreig te raken. Dat is blijkbaar nodig, want wanneer ik het te druk heb, kan ik niet meer goed voelen wat mijn lichaam aangeeft. Dat bleek nu maar weer. Na thuiskomst heb ik hen gevraagd weer wat ‘strenger’ voor me te zijn en eerder aan de bel te trekken. Want deze hulpverlener maakt niet altijd tijd voor zichzelf.

Ochtendmeditatie

Ik heb een veeleisende functie en het is voor mij heel belangrijk om naar mijn intuïtie te luisteren en in het moment te acteren. Tijdens het leiderschapsprogramma had ik geleerd dat meditatie voor mij bijna een voorwaarde is om dat goed te kunnen blijven doen. De dag nadat ik thuiskwam van De Verrijking heb ik mijn dagelijkse ochtendmeditatie weer opgepikt. Even niks, even zitten en het hoofd leegmaken. Dat werkt voor mij.

De balans tussen de fysieke, mentale en spirituele dimensie is cruciaal: wanneer ik de rust neem om mijn lijf in control te laten, werken mijn ratio en mijn intuïtie ook beter. En dat voelt goed. Ik functioneer veel beter als ik vaker zaken op z’n beloop laat en meer op m’n gevoel afga, dan wanneer ik me overal druk om loop te maken. Door mijn ervaring en mijn analysevaardigheden mag ik erop vertrouwen dat het allemaal prima gaat als ik dicht bij mezelf blijf.

Zaken aanpakken

Op de terugweg na De Verrijking heb ik op het vliegveld het komende half jaar alle vrijdagen geblokt. Die dag gebruik ik nu om bezig te zijn met de grote lijnen, de langere termijn. In Frankrijk besloot ik bepaalde problemen die al veel te lang spelen nu eens echt aan te gaan pakken. Dat ben ik meteen gaan doen. Er is daardoor behoorlijk wat in gang gezet. Niet alleen door mij, maar ik denk wel dat ik wat zetjes heb gegeven om te zorgen dat wij nu ook eens in het nieuws aanschoven om aandacht te vragen voor wat er misgaat in onze sector.

In mijn persoonlijke leven heb mijn gewoontes herijkt. Niks wereldschokkends, maar ik merk dat ik veel effectiever ben als ik minder moet van mezelf. Langzamerhand pas ik me aan; het hoeft niet allemaal in één keer. Mijn vrouw merkt dat er meer rust is gekomen. Ik heb mijn hardloop-app uitgezet en loop nu voor de gezelligheid, samen met mijn dochter. Dan voeren we de mooiste gesprekken en ik kom ontspannen en opgeladen weer terug.

Terug naar overzicht