Koen Overtoom

Koen Overtoom

CEO Havenbedrijf Amsterdam NV, deelnemer CALL 8

CALL heeft voor mij veel betekend. Ik heb er op een nieuwe manier naar mezelf leren kijken. Als je ouder wordt, slijpen er bepaalde gewoontes in. Het bijzondere aan CALL is dat je er de tijd en de rust neemt om jezelf te herontdekken. Ik had me aangemeld voor het leiderschapsprogramma om me te ontwikkelen, vooral in de breedte. Dus niet alleen vanuit kennis en kunde, maar ook vanuit het gevoel. Door jezelf beter te begrijpen, kun je ook een betere leider worden.

Dat CALL zo’n impact zou hebben, had ik me vooraf niet gerealiseerd. Tijdens de eerste module werd er gezegd: ‘Iedereen die hier zit, heeft al een bepaalde positie bereikt. Toch zit in ieder van jullie zo’n tien procent aan belemmerende overtuigingen waardoor je niet nog verder doorpakt. Als je die tien procent wegneemt, is de sky the limit.’ Die belofte is wat mij betreft waargemaakt. Ik vond het wonderlijk hoe snel zo’n groep vertrouwd voelt. Bij de tweede module voelde ik heel duidelijk: dit programma zou wel eens veel meer voor me kunnen betekenen dan ik had verwacht.

Je kunt altijd kiezen

CALL werkt op vier dimensies. In veel andere leiderschapstrainingen is de emotionele en spirituele kant onderbelicht. Wanneer je aan alle aspecten werkt, leer je dat je je eigen grenzen bepaalt, je eigen keuzes maakt. Doordat mijn vader overleed toen ik acht was, voelde ik me erg verantwoordelijk, als oudste kind. Ik stond niet in de wind, maar zorgde vanuit de achtergrond dat de dingen voor elkaar kwamen; dat voelde fijn.

Ook professioneel heb ik een dergelijke rol vervuld. Tot ik me realiseerde dat je hierin ook een andere richting kunt kiezen. Door opnieuw naar jezelf te kijken, kun je opnieuw een keuze maken. Daar ben je je vaak niet van bewust, dat je constant je eigen keuzes kunt maken. Dat betekent ook: ervoor kiezen om meer tijd door te brengen met je familie, of gezonder te leven. Het lukt nu beter om de verschillende dimensies in balans te houden. Tijdens CALL krijg je aangereikt hoe je dat doet, vaak met hele simpele middelen. Regelmatig ’s-ochtends mediteren maakt voor mij bijvoorbeeld al een groot verschil.

Energielek dichten en blokkades opheffen

We leerden om op onze ademhaling te letten. Dat heeft me veel gebracht. Juist op momenten die energie slurpen (in de file, in gesprek met iemand die je op je zenuwen werkt), adem ik bewust. Dat scheelt echt enorm. Op die manier loop je niet langer helemaal leeg op een gemiddelde werkdag. Wanneer je dat laat gebeuren, jat je eigenlijk energie van thuis, om het maar even plat te zeggen. Nu heb ik als ik thuiskom energie over om er ook echt te zijn voor mijn vrouw en kinderen .

Ik vond het ook fascinerend om te zien hoe je lichaam reageert op spanningen. Wanneer je je duim in bepaalde spieren zet, knal je door het dak van de pijn, terwijl je op andere plekken niks voelt. Op die pijnlijke plekken zit je spanning. Dat verschilt heel erg van persoon tot persoon. Wanneer je die blokkades losmaakt, kun je je voorstellen dat de energie weer beter gaat stromen. Ik was daar altijd vrij nuchter in, maar het werkt echt.

Je leert jezelf echt kennen

Voor de komende tijd is mijn persoonlijke leiderschapsthema: niet-weten. De wereld wordt steeds ingewikkelder en men vraagt antwoorden en oplossingen van leiders. Niet-weten is dan een uitdaging. Dat kan alleen door experimenteren, bevragen, zaken op het gevoel doen.

De essentie van CALL is voor mij dat ik heb geleerd hoe je echt in verbinding met jezelf kunt komen. Je leert je goede en je slechte eigenschappen echt kennen. Je leert je kwetsbaar op te stellen, gevoelens echt toe te laten. Voor mij mocht verdriet er nooit zijn, bijvoorbeeld. Dat loste ik op. Terwijl bepaald verdriet niet op te lossen is; daar moet je doorheen, daar moet je naar luisteren. Als CEO kom je veel verdriet tegen in je organisatie. Ik kan daar nu beter mee omgaan zonder meteen te willen helpen. Zonder te overdrijven, durf ik te stellen dat je je door CALL herboren voelt. Je leert opnieuw naar je eigen ik kijken.

Terug naar overzicht