Monique Vogelzang

Monique Vogelzang

Inspecteur-generaal van het Onderwijs, deelnemer CALL 7

CALL was voor mij echt een reis op het vlak van persoonlijk leiderschap. Daardoor heb ik een bredere kijk gekregen op leiderschap in het algemeen. Ik heb een betere balans leren vinden tussen wie ik ben en wat ik wil bieden enerzijds, en mijn functie als leidinggevende anderzijds.

Het programma dat ik volgde heette ‘Uit het harnas’. Dat bleek goed gekozen. Als beginnend leidinggevende meet je jezelf toch een soort confectiepak aan op basis van wat je denkt dat anderen van je verwachten. Je creëert een beeld van ‘hoe het hoort’. Op dat moment realiseer je je nog niet dat je dat pak op onderdelen helemaal niet wilt. CALL heeft mij geholpen om voor mezelf een maatpak te creëren dat me precies past. Ik heb geleerd de relatie tussen hoofd, hart en lijf in de gaten te houden. Via het programma ben ik in aanraking gekomen met meditatie en dat doe ik nog steeds. Dat heeft me rust gebracht en een bredere manier van kijken. Ik durf mezelf nu kwetsbaarder op te stellen, meer van mezelf te laten zien.

Opfrismomenten

‘Waardengedreven leiderschap’ en ‘persoonlijke kracht voor medewerkers’ zijn voor mij op dit moment belangrijke thema’s om aan te werken. De Onderwijsinspectie is een vrij hiërarchische organisatie; we werken aan een omslag waarbij de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk worden belegd. Daarnaast is het een uitdaging om als kennisorganisatie duurzaam inzetbaar te blijven. Hoe houd je de beschikbare kennis op een goede manier in stand en hoe werk je daarnaast aan vernieuwing?

De deelnemers van CALL 7 komen jaarlijks bijeen voor een lang weekend, afwisselend in Nederland of het buitenland. Bij toerbeurt organiseren we in die weekends een mini-CALL, met een zelfde aanpak als tijdens de leiderschapstraining. We volgen elkaars leven en ontwikkeling. Dat is echt een opfrismoment, waarin je dit soort vragen met elkaar kunt delen.

Terug naar overzicht