Robert Bos

Directeur VolkerInfra, deelnemer CALL 7

CALL raakt je ziel. Je wordt ‘doorgesneden’ op relevante thema’s en op een geweldige manier gefileerd en een spiegel voorgehouden. Althans, zo heb ik dat ervaren. CALL heeft een heleboel rust en zelfreflectie gebracht. Voor mij persoonlijk nam het programma ook een hoop boosheid weg, zodat ik zaken beter in perspectief kon zien.

In een groep leer je dat je niet uniek bent in het hebben van bepaalde problematiek. Het relativeert en geeft rust als je ziet dat iedereen met vergelijkbare problemen worstelt, soms zelfs erger dan jij. Naarmate je hoger in de hiërarchie komt, vang je nu eenmaal meer wind. Dat is een cliché, maar het is wel waar en je moet er maar mee om zien te gaan.

Wat je bij CALL ontdekt en krijgt aangereikt, beklijft. Niet constant, uiteraard, maar ik merk bijvoorbeeld dat ik makkelijker de discussie aanga waar ik die eerder uit de weg ging. Authentiek leiderschap betekent voor mij dat je je kunt manifesteren op de manier waarop je in elkaar steekt, zonder anderen te beschadigen of een onbehaaglijk gevoel te geven. Ik kan mijn eigen rol, en die van de ander, van wat meer afstand bekijken en een plaats geven.

Minder lopen tobben

Er is meer dan werk, geld, materie. Ik zoek meer rust in mijn hoofd, probeer minder te lopen tobben. Dat lukt niet altijd, maar ik kan nu vaker een stapje terug doen, in de overtuiging dat sommige zaken zich oplossen of eigenlijk helemaal geen probleem zijn. Ik ben ook beter voor mijn lichaam gaan zorgen. Baantjes trekken in het zwembad is voor mij een vorm van meditatie. Ook zorg ik dat ik regelmatig een massage neem, zodat de spanning uit mijn lijf verdwijnt.

Een belangrijk inzicht dat ik binnen CALL heb opgedaan, is dat het leven betrekkelijk is. Je kunt opgaan in de vaart der volkeren, je richten op je carrière, maar het kan zomaar voorbij zijn. Dat is niet erg, want dat hoort erbij; dat alles eindig is, is de enige zekerheid die we hebben. In onze samenleving zijn we geneigd dat niet te willen zien; net zoals we er de voorkeur aan geven negatieve emoties buiten te sluiten. Ik vind het nu niet langer ongemakkelijk als iemand huilt, bijvoorbeeld.

Makkelijker afstand nemen

CALL heeft ook impact op je privéleven. Tijdens het intake gesprek met Aleida en Paulien werd dat onderwerp geraakt: het programma kan alles op z’n kop zetten. Bij mij heeft het niet geleid tot ingrijpende wijzigingen. Ik ben vooral makkelijker gaan praten over moeilijke dingen.
Dit jaar word ik 57. Over een jaar of twee, drie wil ik zaken gaan overdragen aan mijn opvolger. Ik denk eraan om dan een commissariaat te gaan vervullen, nog meer afstand nemen. Tot die tijd wil ik vooral minder dingen gaan doen waarbij ik tegenzin voel. Ik merk dat ik daar wat makkelijker in ben geworden. Dat heeft met CALL te maken, maar ook met de leeftijd.

Terug naar overzicht