Roelof Bleker

Voorzitter College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, deelnemer CALL 11

Ik zocht een leiderschapstraining die niet overwegend cognitief van aard was, maar meer gericht op de persoonlijke ontwikkeling. Die heb ik heel erg gevonden in CALL. In het programma krijg je op een heel ander niveau feedback dan je dat gewend bent in je werkomgeving. Het is altijd goed om je te verdiepen in je blinde vlekken.

In CALL wordt vrij veel gedaan met lichaamswerk. Vooraf dacht ik dat dat voor mij niet zoveel zou toevoegen. Ik ben sportief en ik ben gewend om in het openbaar te spreken. Het is verrassend om te zien hoeveel je dan toch te winnen hebt door bewust om te gaan met je houding en ademhaling. Je leert hoe je je persoon veel meer kunt laten doorklinken in hoe je jezelf presenteert. Dat vind ik een belangrijke verworvenheid.

Je ontwikkeling herschrijven

Met psychotherapeutische gesprekken en door familieopstellingen te doen, word je teruggevoerd naar je jeugd en je familieachtergrond. Dat heeft mij veel gebracht. Het leidt tot een herschrijving van je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt te beseffen waarom sommige dingen moeilijk voor je zijn en andere juist gemakkelijk. Je ziet beter waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt. Je krijgt tools aangereikt voor je verdere doorontwikkeling. Dat werkt zowel op het werk door als privé: in het gezin, bij de opvoeding van de kinderen. Bewustwording leidt tot verandering.

Mini-CALLs

De overgrote meerderheid van de deelnemers aan CALL 11 komt nog twee keer per jaar bij elkaar. We organiseren dan een soort mini-CALLs, om vast te houden wat we ontdekt hebben. We halen er altijd een docent lichaamswerk bij en een van ons begeleidt de gesprekken; die doet dat zelf ook professioneel. We hebben elkaar heel goed leren kennen en samen veel meegemaakt, dus er bestaat genoeg vertrouwen om elkaar goede feedback te geven. De diepgang van de bijeenkomsten is overigens wisselend; het sociale aspect speelt ook een rol. Maar de essentie is toch wel om meer diepgang te verkrijgen in de persoonlijke ontwikkeling.

Terug naar overzicht