Roland van As

Roland van As

Projectleider bij de Nederlandse politie

Binnen mijn organisatie heb ik me mogen ontwikkelen op het gebied van ‘hard skills’. In een politiek-bestuurlijke omgeving is het echter ook van belang om je bewust te zijn van je ‘soft skills’. Het is goed om te weten hoe je dicht bij jezelf blijft, terwijl je manoeuvreert tussen verschillende krachten en belangen.

Mijn toenmalige leidinggevende had goede ervaringen opgedaan in CALL, dus toen zij mij vroeg of Young Call misschien wat voor mij was, heb ik meteen ‘ja’ gezegd.
Het meest is mij de ‘kernwaardenoefening’ bijgebleven. Hierin benoemen je medecursisten jouw kernwaarden en –kwaliteiten. Dat maakt je bewust van wat anderen aan bepaalde kwaliteiten bij jou voelen, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Ik vond dat een verhelderende oefening, die kort daarna meteen doorwerkte in mijn dagelijkse praktijk.

Persoonlijk leiderschap

Als vanuit het niets kwam er korte tijd na de training een programmamanager op de lijn die mij benaderde omdat hij had gehoord welke kennis ik bezat én over welke competenties ik beschikte. Of ik projectleider wilde worden. Deze mogelijkheid sloot aan op het carrièrepad dat ik voor mezelf in gedachten had. Bij Young Call heb ik echt gevoeld wat persoonlijk leiderschap betekent; van daaruit vóel je of iets op je pad past.”

Openstellen is cruciaal

In Young Call stimuleer je elkaar als groep. Je staat open voor feedback, het gaat om leren en evalueren, om kunnen en willen. Je openstellen is cruciaal, dan gaat het echt leven en straal je echt ‘hartenkracht’ uit.

Je medecursisten worden je ‘Critical Friends’. Aan de hand van verschillende oefeningen vragen zij goed door over wat je graag aan jezelf zou willen veranderen en waarom. Ik gaf daarbij aan dat ik meer natuurlijke autoriteit zou willen uitstralen. Daarin was ik nog zoekende. Door alle feedback heb ik meer inzicht gekregen in mijn gedrag en welke uitwerking dat heeft op anderen.

Anders in het leven

De opbrengst van deze training werkt ook privé door. Mijn partner merkt dat ik nu anders in het leven sta. Je leert geen trucjes, de veranderingen zijn intrinsiek. Ik sta meer open voor mijn medemens en durf ook meer van mezelf te laten zien. Hoewel ik altijd kritisch ben, moet ik in het geval van deze training bekennen dat ik geen kritische noot zou kunnen bedenken.”

Terug naar overzicht