leiderschapsretraite
De Verrijking

Een volle week werkt u in een kleine groep van maximaal vijf deelnemers in een prachtige, inspirerende omgeving. Onder intensieve begeleiding van diverse professionals krijgt u een dieper inzicht in uw drijfveren, valkuilen en blokkades. De intensiteit van het programma werkt als een snelkookpan: de ervaring leert dat iedere deelnemer zichzelf vele stappen verder brengt dan vooraf geformuleerd, verwacht of gehoopt.

De Verrijking biedt inspiratie en hernieuwd houvast voor leiders die zich gesteld zien voor vragen als:

 • Hoe maak ik gebruik van al mijn talenten?
 • Hoe blijf ik dichter bij mijzelf in de dynamiek van werk en leven?
 • Hoe vind ik mijn passie, en ga ik werkelijk doen wat mij te doen staat?
 • Hoe draag ik (met en in mijn organisatie) bij aan een doel dat verder reikt dan goede jaarcijfers?
 • Hoe verbind ik mij met mijn omgeving op een manier die ‘klopt’ en wederzijds verrijkend is?

Programma-opzet

Voorafgaand aan het programma heeft u een uitgebreid intakegesprek met de programmabegeleiders.
Het weekprogramma is elke dag opgebouwd uit de volgende vaste onderdelen:

 • In de vroege ochtend: yoga of een andere bewegingsvorm die bijdraagt aan een groter zelfbewustzijn.
 • Tussen ontbijt en lunch: Het
 • Transformatiespel, waarin u stap voor stap verder doordringt in uw innerlijke drijfveren en belemmeringen.
 • In de middag heeft u keuze uit verschillende individuele sessies (onder meer coaching en lichaamswerk).
  ’s Avonds en in het middagprogramma is er ruimte voor ontspanning en reflectie.

Het Transformatiespel

Centraal element in het programma is Het Transformatiespel. Dit spel is ontwikkeld door Joy Drake en Kathy Tyler in Findhorn, een spirituele woon- en werkgemeenschap in het noorden van Schotland.

Het spelen van Het Transformatiespel is een intrigerende en verrassende manier om jezelf beter te leren kennen. Het geeft u de gelegenheid om als het ware vanuit een andere dimensie naar uw eigen leven en werk te kijken.

Iedere deelnemer speelt, in gezamenlijkheid, zijn eigen spel en doorloopt zijn eigen innerlijke transformatie. Wellicht vindt u (ook) antwoorden op andere vragen dan u had verwacht, maar ze brengen u altijd verder op het pad dat voor u ligt. Winnen of verliezen zijn in Het Transformatiespel niet aan de orde.

Ongeveer drie maanden na de retraiteweek is er desgewenst een terugkombijeenkomst.

Door wie

De Verrijking wordt begeleid door Marijke ter Haar en Marcel de Rooij.

Marijke begeleidt Het Transformatiespel. Door haar jarenlange ervaring, haar humor en haar milde wijsheid zorgt zij er als geen ander voor dat u zichzelf door het spel verrijkt met nieuwe, diep doorvoelde inzichten in blokkades en kansen.

Marcel coördineert de inbreng van de begeleiders en is gedurende de hele week beschikbaar voor vragen die –gegarandeerd– boven komen drijven. Zijn expertise op het vlak van (persoonlijk) leiderschap en zijn eigen warme persoonlijkheid helpen u de verworven inzichten helder te plaatsen.

De andere programmaonderdelen worden verzorgd door specialisten voor lichaamswerk en coaching. Ieder op hun eigen manier en vanuit een sterke betrokkenheid, zorgen zij ervoor dat ook buiten het spel de vier dimensies aangesproken en verder ontwikkeld worden. Uw inzichten worden op deze manier stevig en integraal verankerd.

Marcel de Rooij

Programmaleider

Marijke ter Haar

Coach
De Ark – Coaching en Intensives

Ervaringen

Rob van Woerkum

Adviseur publieke sector

Joost van der Hulst

Bestuurder bij Jeugdbescherming West

Evelien van der Kuil

Adviseur bij Twynstra Gudde

Praktische informatie

Door te werken met kleine groepen, van maximaal vijf deelnemers, krijgt iedereen onverdeelde, persoonlijke en op zijn of haar situatie gerichte aandacht.

De retraite vindt plaats op Le Châtelas, een Zuid-Frans landgoed bij het middeleeuwse dorp Pont de Barret, in de Drôme Provençale. Op de fundamenten van een eeuwenoud boerenhuis bouwden Marijke ter Haar en haar man Pieter twintig jaar geleden een huis met weidse uitzichten, Franse terrassen, uitbundige tuin en een groot zwembad. Le Châtelas is een weldadige plek waar u echt tot rust komt. In het gastenverblijf heeft iedere deelnemer een eigen kamer met badkamer.

Le Châtelas ligt op ruim anderhalf uur rijden van de vliegvelden van Marseille en Lyon, en op een half uur rijden van Montélimar (station TGV).

Data en kosten

De eerstvolgende Verrijking vindt plaats in de nazomer van 2023.

Deelname aan De Verrijking kost € 5.500,– (exclusief btw en reiskosten). Dit bedrag is inclusief de verblijfskosten in Le Châtelas. 

De studiebelasting van De Verrijking is 7 dagen. Deelnemers hoeven geen additionele studiematerialen aan te schaffen. Eventuele additionele studiematerialen worden tijdens het programma uitgereikt.

De Verrijking voor CALL-alumni

De Verrijking is ook zeer geschikt voor groepen oud-CALL-deelnemers. Speciaal voor hen bieden we een vierdaags programma aan. De basisonderdelen zijn yoga, het Transformatiespel en individuele sessies. Het intakegesprek vindt plaats met de hele deelnemersgroep. Op basis van dat gesprek maken we een maatwerkprogramma.

Voor de CALL-alumni is de studiebelasting 5 dagen.

Deelnemers hoeven geen additionele studiematerialen aan te schaffen. Eventuele additionele studiematerialen worden tijdens het programma uitgereikt.

Kosten: € 2.950,– (exclusief btw en reiskosten; inclusief verblijfskosten)

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren kan kosteloos tot 30 dagen voor aanvang. Wanneer u zich 30 dagen of korter voor aanvang afmeldt, brengen we 75% van het factuurbedrag in rekening. Bij afmelding 5 dagen of korter voor aanvang brengen we het gehele bedrag in rekening.