Seizoensexpeditie: Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Wellicht herkent u het: als het winter is, is het aanlokkelijk om binnen te zitten en het rustig aan te doen. Terwijl in de lente nieuwe energie ontstaat om actief te worden, aan de slag te gaan en nieuwe stappen te zetten. Toch laten de meeste agenda’s een ander beeld zien.

Vier keer per jaar organiseren we een moment om even uit het hectische dagelijkse leven te kunnen stappen en aan de hand van het seizoen te kijken wat op dat moment nodig is. Als we het ritme van de seizoenen volgen, wordt het leven logischer, natuurlijker. Dan ervaren we dat we meer grip hebben op ons leven en onze agenda. Dat het meer vanzelf gaat.

Programma-opzet

De thema’s van de tweedaagsen:

 

  • Voorjaarsexpeditie: koers bepalen en creatie
  • Zomerexpeditie: angst en vertrouwen
  • Najaarsexpeditie: keuzes maken en oogsten
  • Winterexpeditie: rust en dankbaarheid

Door wie

De Natuurexpeditie wordt begeleid door Daan van Lith en Harry Misbeek van Expedition GoodLife.

Daan van Lith

Daan liep als coach, manager en consultant tegen zijn grenzen aan. Hij leefde een leven, dat niet het zijne was. Op zoek naar manieren om weer energie uit het leven te halen, trok Daan de natuur in, net als toen hij een jongen was. En daar merkte hij wederom: buiten gebeurt het. Buiten krijg je antwoorden, doordat je je geest de ruimte geeft om aan te sluiten op wat ook alweer de bedoeling was. Hij ruilde zijn pak in voor een windjack en neemt u mee de natuur in. Zodat ook u inzichten krijgt die in een werkomgeving niet zo makkelijk te vinden zijn.

Harry Misbeek

Ook Harry liep tegen zichzelf aan, voordat hij het roer omgooide. Na in de financiële sector gewerkt te hebben, runde hij een eigen organisatieadviesbureau en werkte hij als coach. Harry is een echt natuurmens en woont al jaren in de Luxemburgse Ardennen. Het heen en weer pendelen tussen Nederland en Luxemburg eiste een zware tol: zijn lichaam schreeuwde hem toe dat het zo niet langer kon. Hij hakte de knoop door en settelde permanent in Luxemburg. Hier vindt hij metaforen in de natuur voor leiderschap, samenwerking en verbinding en neemt u daarin mee.

Ervaringen

Lonneke Konings, eigenaar/bestuurder kinderdagverblijf en zorgboerderij Hapert, deelnemer herfstexpeditie 2021

“Tijdens de herfstexpeditie vierde ik mijn 28ste verjaardag. Dat maakte me extra bewust van het feit dat ik toe ben aan een nieuwe fase in mijn leven. Buiten op de hei realiseerde ik me dat ik de neiging heb mijn eigen rol te bagatelliseren. Ik ben volwassener geworden en trotser op wat ik doe.

De expeditie hielp me om me bewust te worden dat ik nog alle kanten op kan. Ik heb de verantwoordelijkheid over een kinderdagverblijf en een zorgboerderij. Het is mijn droom om de doelgroep in de toekomst uit te breiden, zodat de boerderij nog meer een afspiegeling en een verlengstuk wordt van de maatschappij. Buiten en samen met jong en oud, dat is de kracht van onze locatie. 

Paar dagen zonder bliepjes

Een paar dagen zonder verantwoordelijkheid, zonder telefoon en zonder allerlei bliepjes, geeft je de rust om te bezien wat er is. Ik stelde mezelf de vraag: ‘Leef je of word je geleefd?’ Het antwoord bevestigde het gevoel dat ik al een tijdje heb dat ik aanpassingen moet doen in de organisatie. Zodat ikzelf én de mensen die mij nu assisteren, ons weer meer kunnen richten op wat we het liefste doen. Als je wilt dat er iets verandert, moet je de ruimte scheppen om je gut feeling te volgen. Niet vasthouden aan iets wat vroeger werkte, maar nu niet langer past.

Go with the flow

In de natuur voel je hoe het is om je over te geven aan het moment: go with the flow. Dat is iets wat ik heel moeilijk vind, ik hou graag de controle in handen. Maar door de rust en ruimte voelde ik me heel bewust van het seizoen. En van de tijdlijn waarop ik sta, de fase van mijn leven waarin ik me bevind. Ik heb niet alleen antwoorden gevonden, maar ook nieuwe vragen. Ik ben er nog niet. Op een volgende expeditie wil ik graag weer mee.”

Praktische informatie

  • Herfstexpeditie 2022: 14-15 september
  • Winterexpeditie 2022: 14-15 december
  • Lente-expeditie 2023:  22-23 maart
  • Zomeravondwandeling: 21 juni 2023 (terugkomdag voor deelnemers) 

Hou hiervoor ook onze LinkedIn pagina in de gaten.

De groep bestaat uit 8-12 deelnemers en 2 begeleiders. Deelname aan kost €750,- all in.