Masterclass
Non-verbaal contact
met uw mensen

In onze verbale en digitale samenleving zou je bijna vergeten dat ons lichaam en onze stem de belangrijkste middelen zijn om echt met elkaar in contact te komen. Hoe mooi onze woorden ook zijn, als deze net iets te snel worden uitgesproken of als we er niet vriendelijk genoeg bij kijken, dan glijden ze als douchewater van ons af. We reageren automatisch op de lichaamstaal van de ander en kennen er onbewust meer waarde aan toe dan aan woorden. Het lichaam vertelt ons non-verbaal dan ook vaak een oprechter verhaal dan verbaal of online.

Het is daarom een gemis dat we nauwelijks aandacht besteden aan de kunst van het non-verbaal contact maken.

Doel van deze masterclass:

  • Het contact met uw mensen te verdiepen…
  • …om uiteindelijk uitval en overbelasting te verminderen en te voorkomen…
  • …en de ander beter te kunnen coachen en in de ‘groeistand’ te zetten. 

Hoe goed bent u zich bewust van hoe uw lichaamstaal bij uw mensen binnenkomt? Herkent u eventuele signalen van stress, sluimerende onvrede of ongemak en gebrek aan zelfvertrouwen? In deze masterclass leert u non-verbale signalen van uw teamleden herkennen en begrijpen. U ontwikkelt een antenne, waarmee u ook uw eigen lichaamstaal leert waarnemen: is die in lijn met mijn intentie en mijn woorden? 

De aangeboden tools en toegenomen ‘gave’ kunt u toepassen in allerlei situaties: van het begeleiden van jonge werknemers tot het voeren van belangrijke selectiegesprekken. Gesprekken krijgen een diepere dimensie, u leert uw mensen beter kennen en versterkt het contact. 

Opzet van het programma

Aan de hand van theorie, video- en fotovoorbeelden, maar vooral ook veel praktijkoefeningen vergroot u uw sensor voor de waarneming van lichaamstaal. U krijgt tools aangereikt om waar te nemen met hoofd, hart en buik. Door daadwerkelijk in verbinding te staan met uzelf en de ander, kunt u beter reageren op wat er speelt en wat nodig is. Zo creëert u een veilige (werk)omgeving waarin uw teamleden, zowel jong als oud, zich meer durven te laten zien en kunnen groeien.

Van de deelnemers vragen we om tijdens de training (en daarna) bij tijd en wijle het hoofd uit te schakelen en naar binnen te keren. Hoe reageert uw lichaam op het contact? Wat voor inzicht levert dat op? Kunt u voelen wat van uzelf komt en wat van de ander?

En als u wel het hoofd erbij betrekt, is het van belang om oordelen even achterwege te laten en zich te beperken tot de feiten. Wat neemt u waar? Welke non-verbale signalen vallen u op? Wat kunt u ermee?

De beloning na afloop is groot. U hebt niet alleen het contact met de ander versterkt, maar ook het contact met uzelf.

Door wie

Marijke van Dijk

Trainer, coach en spreker

Marijke van Dijk is trainer, coach en spreker. Door haar werk als docent aan de universiteit raakte zij gefascineerd door de vraag: hoe kan het dat de een zo veel natuurlijker en gemakkelijker voor de klas lijkt te staan dan de ander? Ze startte een onderzoek onder docenten en kwam tot de slotsom dat lichaamstaal een sleutelrol speelt bij het maken van contact. En daadwerkelijk contact is cruciaal om de ander te bereiken. Ze specialiseerde zich in het thema en is inmiddels een veelgevraagd spreker.

Praktische informatie

De eerstvolgende masterclass vindt plaats op donderdag 20 april 2023. Groepsgrootte is 6 tot 15 deelnemers. De training duurt een dag. 

De bijeenkomsten vinden plaats in Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven. De deelnamekosten zijn 425 euro.

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren kan kosteloos tot 30 dagen voor aanvang. Wanneer u zich 30 dagen of korter voor aanvang afmeldt, brengen we 75% van het factuurbedrag in rekening. Bij afmelding 5 dagen of korter voor aanvang brengen we het gehele bedrag in rekening.