Verhalen bij de foto’s

Vliegende flamingo’s

Adam Kahane is een vermaard conflictbemiddelaar die in meer dan vijftig landen strijdende partijen nader tot elkaar bracht, onder meer in de periode na de Apartheid. In het boek Solving Tough Problems beschrijft hij een viertal scenario’s om een omgeving te creëren waarin partijen met conflicterende belangen nader tot elkaar kunnen komen. Eén van die scenario’s is het scenario van de hoop. Hierbij gebruikt hij het symbool van vliegende flamingo’s die in Zuid-Afrika vooruitgang en voorspoed belichamen.

Inner Child

Deze draadstalen mensfiguren met in hun binnenste twee kleine kinderen die naar elkaar uitreiken is het kunstwerk Inner Child van Alexander Milov dat in 2017 onderdeel vormde van Burning Man, een kunstfestival dat jaarlijks wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada, Verenigde Staten. Ons innerlijk kind staat symbool voor de jeugdigheid en onbevangenheid die nog in iedereen aanwezig is en die je mee mag nemen in je leiderschap. Dit kunstwerk kan ook gezien worden als de verbeelding van de centrale gedachte die in de eerste jaren van CALL gehanteerd werd: ‘Kom uit je harnas!’

Daar waar de rivierkreeften zingen

Het boek van Delia Owens met deze titel, speelt zich af in de bajou, het wonderlijke deltagebied aan de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. De ik-persoon is grootgebracht met het besef dat ‘daar waar de rivierkreeften zingen’, het water het helderst is. Waar geen vertroebeling is (van of door wat dan ook) heeft groei de meeste kans.

De aarde

De meeste mensen kennen inmiddels wel het zogenoemde Overview Effect: het gevoel van ontzag én van kwetsbaarheid dat veel astronauten ervaren wanneer ze na een ruimtereis terugkeren op de aarde. Het bestaan van oorlog, grenzen, muren en prikkeldraad is na een ruimtereis mentaal niet meer te combineren met de schoonheid en eenheid van de aarde op die zij vanaf grote afstand hebben mogen ervaren. Verbinding met dat gevoel van eenheid is een centrale waarde in CALL.

De zee

In het boekje Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry staat een wijze stelling over de zee: “Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.” Dat inzicht sluit mooi aan op de werkwijze binnen CALL.