CALLaboratory

Onder de noemer CALLaboratory zijn wij bezig met de ontwikkeling en verdieping van een werkplaats voor leidinggevenden.
Het CALLaboratory is een vrijplaats om onder begeleiding van ervaren professionals te experimenteren, te onderzoeken en uit te proberen, samen met andere leidinggevenden. U werkt er persoonlijk of als team aan gerichte vragen, vanuit een of meerdere dimensies uit het CALL-programma.

Tot dusverre bestaat ons aanbod uit Fit for the Future assesessment, CALLOrigin en een Leiderschapsretraite.

Fit for the Future Assessment

Veel leiders hebben nauwelijks tijd voor reflectie. Door onze hoge inzet (we zijn altijd bereikbaar, staan altijd maar ‘aan’), lopen we tegen onze grenzen aan. Ons idee van de maakbaarheid van succes, en onze groeiende onzekerheid over de ‘zin’ van dit alles (‘wat draag ik nu feitelijk bij?’) versterken het gevoel dat het nooit genoeg is, dat we altijd tekort schieten. We verliezen uit het oog waar het voor ons werkelijk om draait, wat werkt en wat ons energie geeft. Onze vitaliteit en toekomstontvankelijkheid komen daarmee onder druk te staan.

Het Fit for the Future assessment geeft u (hernieuwde) energie en richting: u weet (weer) wat u te doen staat in uw verdere ontwikkeling als leider, of als team.

In het individueel Fit for the Future assessment:

 • neemt u uw eigen mentale overtuigingen, denkmodellen en constructies onder de loep aan de hand van een biografisch interview: welke patronen uit het verleden draagt u met zich mee? Welke helpen u nog? Welke zitten u in de weg?
 • werkt u aan uw energieniveau, fitheid en gezondheid in een vitaliteitsworkshop;
 • gaat u met een regisseur aan de slag met uw uitstraling en de interactie met uw omgeving: welke ruimte neemt u in? Hoe komt u op anderen over? Hoe drukt u zich uit, verbaal en non-verbaal?
 • doet u onder begeleiding van een ervaren businesscoach een toekomstverkenning naar uw professionele en persoonlijke opgave en bijdrage;
 • krijgt u een persoonlijk plan van aanpak voor het verbeteren van uw vitaliteit en toekomstontvankelijkheid.

In het Fit for the Future team-assessment:

 • bespreekt uw team onder begeleiding van een psychotherapeut gezamenlijk de teambiografie: welke patronen heeft het team in de loop der tijd ontwikkeld? Welke daarvan zijn nog altijd functioneel? Welke zouden beter aangepast kunnen worden?
 • onderzoekt een haptonoom hoe fit en gezond uw team is in een vitaliteitsworkshop;
 • kijkt uw team in de workshop ‘Ruimte en interactie’ samen met een regisseur naar het innemen van ruimte, de onderlinge interactie en ieders persoonlijke en professionele uitstraling;
 • begeleidt een ervaren businesscoach een gezamenlijke toekomstverkenning: hoe ontvankelijk is uw team voor de toekomst?
 • krijgt uw team een plan van aanpak mee voor het verbeteren van de eigen vitaliteit en toekomstontvankelijkheid.

Daarmee helpen Fit for the Future assessments leiders en teams bij het vinden van een antwoord op de volgende vragen:

1

Hoe blijf je als leider en als team energiegevend en inspirerend?

2

Hoe creëer je momentum naar de toekomst voor jezelf, het team en de organisatie?

3

Hoe vergroot je de weerbaarheid, wendbaarheid en vitaliteit van jezelf en het team?

4

Hoe maak je gebruik van alle kwaliteiten (en dus ook verschillen) in jezelf en in het team, en werk je echt samen?

Door wie

Het assessment wordt begeleid door een wisselend team uit onze pool van zeer ervaren leiders, leiderschaps- en businesscoaches, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, haptonomen, artsen, voedingsdeskundigen, regisseurs en theatermakers.

Het kernteam bestaat uit:

Marcel de Rooij, programmaleider CALL

Marcel de Rooij

Programmaleider

Juditha Melssen, programmaleider en coach

Juditha Melssen

Programmaleider

Alumni

CALL alumni bieden we een speciaal Fit for the Future assessment, waarbij hun persoonlijk ontwikkelplan uit het CALL-programma het vertrekpunt is. Een mooie manier om de opgedane inzichten blijvend op het netvlies te houden.

Praktische informatie

Data en locatie in afstemming. Prijs op aanvraag vanwege het maatwerkkarakter van het programma.

De studiebelasting is 2 tot 4 dagen. Deelnemers hoeven geen additionele studiematerialen aan te schaffen; deze worden tijdens het programma uitgereikt.

CALL Origins

Uw biografie ligt vaak ten grondslag aan vraagstukken, relationele patronen en problemen waar u in het hier en nu tegenaan loopt. Inzicht in de invloed van uw eigen ‘verhaal’ is een voorwaarde voor het oplossen van problemen, het doorbreken van patronen en het verruimen van mogelijkheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blokkades in het nemen van een leidersrol, terugkerende conflictsituaties en valkuilen, problemen met effectiviteit, of onzekerheden en de angst om te falen.

Onder begeleiding van psycholoog psychotherapeut en psychoanalyticus Saskia de Maat en leiderschapscoach Jolanda Hillebrand leert u:

 • dichter bij authentiek leiderschap en professionaliteit te komen;
 • belemmeringen voor ontwikkelingsstappen weg te nemen en gedrag te veranderen;
 • disfunctionele patronen te herkennen en te doorbreken;
 • zicht te krijgen op uw eigen ontwikkelopgaven in relatie tot uw professionele leven;
 • anderen te begrijpen en begeleiden bij hun ontwikkelopgaven.

Door wie

Saskia de Maat, programmaleider

Saskia de Maat

Programmaleider

Jolanda Hillebrand, programmaleider

Jolanda Hillebrand

Programmaleider

Meer informatie over het CALL Origins-programma: download de brochure.

Praktische informatie

In twee modules van respectievelijk 2 x 2,5 dag en 2 x 1 dag werkt u in kleine groepen van maximaal 10 deelnemers vanuit uw eigen biografie aan vraagstukken of problemen in uw leiderschap.

CALL Origins wordt aangeboden via open inschrijving, maar kan ook incompany (onder meer voor teams) worden gegeven. Het programma kan tevens op specifieke doelgroepen worden toegesneden: bijvoorbeeld voor vrouwelijke leiders en professionals, voor young potentials en voor top-executives.

De data voor de modules 2018/2019 zijn:
3 tot en met 5 oktober 2018
7 tot en met 10 november 2018
14 december 2018
11 januari 2019
7 juni 2019

De kosten voor CALL Origins bedragen € 7.000,– per deelnemer (exclusief btw, exclusief reis- en verblijfkosten).

De studiebelasting is 8 dagen. Deelnemers hoeven geen additionele studiematerialen aan te schaffen. Eventuele additionele studiematerialen worden tijdens het programma uitgereikt.

CALL leiderschapsretraite De Verrijking

Als leider heeft u voortdurend te maken met nieuwe ontwikkelingen, verschuivende krachtenvelden, complexe vraagstukken. Het vergt zelfinzicht, moed en flexibiliteit om daarbij vanuit uw eigen krachten en talenten te blijven reageren.

Het programma De Verrijking is opgebouwd volgens de vier universele CALL dimensies: mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel.

Het biedt inspiratie en hernieuwd houvast voor leiders die zich gesteld zien voor de volgende vragen:

 • Hoe blijf ik als leider inspirerend?
 • Hoe maak ik gebruik van al mijn talenten?
 • Hoe blijf ik bij mijn passie, en doen wat mij te doen staat?
 • Hoe ga ik om met onvoorspelbaarheid en niet weten?
 • Hoe vergroot ik mijn eigen wendbaarheid?

Programma-opzet

Het programma start met een uitgebreid intakegesprek met de programmabegeleiders. Daarna is elke dag opgebouwd uit de volgende vaste onderdelen:

 • yoga
 • Transformatiespel
 • keuze uit verschillende individuele sessies (o.a. coaching, lichaamswerk)
 • ontspanning en reflectie

Centraal element in het programma is het Transformatiespel. Dit spel is ontwikkeld door Joy Drake en Kathy Tyler in Findhorn, een spirituele woon- en werkgemeenschap in het noorden van Schotland.
Het Transformatiespel is een speelse en avontuurlijke manier om jezelf beter te leren kennen. Het geeft u de gelegenheid om als het ware vanuit een andere dimensie naar uw eigen leven en werk te kijken. U speelt het spel vanuit vooraf geformuleerde persoonlijke vragen, op diverse niveaus. Iedere deelnemer speelt, in gezamenlijkheid, zijn eigen spel, waarbij u in symbolische vorm zaken tegenkomt die u ook in het ‘gewone leven’ kunt tegenkomen. Winnen of verliezen zijn niet aan de orde in het Transformatiespel.

Drie maanden na deze week is er een terugkombijeenkomst.

Door wie

De Verrijking wordt begeleid door Marijke ter Haar (managementcentrum De Ark) en Marcel de Rooij (Bon Courage).
Het Transformatiespel spelen we dagelijks onder begeleiding van Marijke. Zij werkt hier al vele jaren mee en weet als geen ander hoe je jezelf door dit spel kunt verrijken met nieuwe inzichten in blokkades en kansen.

De andere programmaonderdelen worden verzorgd door diverse specialisten voor lichaamswerk en coaching.

Praktische informatie

Door te werken met kleine groepen, van maximaal zes deelnemers, krijgt iedereen onverdeelde, persoonlijke en op zijn of haar situatie gerichte aandacht.

Locatie en verblijf

De retraite vindt plaats op Le Châtelas, een Zuid-Frans landgoed bij het middeleeuwse dorp Pont de Barret, in de Drôme Provençale. Op de fundamenten van een eeuwenoud boerenhuis bouwden Marijke ter Haar en haar man Pieter twintig jaar geleden een huis met weidse uitzichten, Franse terrassen, uitbundige tuin en een groot zwembad. Le Châtelas is een weldadige plek waar u echt tot rust komt. In het gastenverblijf heeft iedere deelnemer een eigen kamer met badkamer.
Le Châtelas ligt op ruim anderhalf uur rijden van de vliegvelden van Marseille en Lyon, en op een half uur rijden van Montélimar (station TGV).

Data

De eerstvolgende retraite vindt plaats van 23 tot en met 29 september 2018.

Kosten

Deelname aan De Verrijking kost € 4.500,– (exclusief btw en reiskosten). Dit bedrag is inclusief de verblijfskosten in Le Châtelas.

CALL-alumni

De Verrijking is ook zeer geschikt voor groepen oud-CALL-deelnemers. Speciaal voor hen bieden we een vierdaags programma aan. De basisonderdelen zijn yoga, het Transformatiespel en individuele sessies. Het intakegesprek vindt plaats met de hele deelnemersgroep. Op basis van dat gesprek maken we een maatwerkprogramma.

Maximum aantal deelnemers: 6
Data: 18 – 22 september 2018
Kosten: € 2.950,– (exclusief btw en reiskosten; inclusief verblijfskosten)

Extra informatie

Studiebelasting is 7 dagen en voor de CALL-alumni is de studiebelasting: 5 dagen.

Deelnemers hoeven geen additionele studiematerialen aan te schaffen. Eventuele additionele studiematerialen worden tijdens het programma uitgereikt.